Өпа кафедрасының аға оқытушысы Крицкий Антон Борисович



жүктеу 0.59 Mb.
Pdf просмотр
бет4/4
Дата06.05.2017
өлшемі0.59 Mb.
1   2   3   4

Есептеменің  мазмұны 

Зерттеу нәтежелерің кесте және график арқылы формалау керек. Кесте және график 

құру кезінде EXСEL программасын қолдануға болады. Формалау мысалы 7 кетеде 

көрсетілген.  

 

7 кесте - Зерттеу нәтежелерің формалау мысалы  



Опыт нөмірі 

Моноканалдың 

қосылуы 

Жеткізу уақыты (с) 



 

Бақылау сұрақтары: 

1. 


 

CSMA/CD моноканалдың кіруге рұқсат  әдістерін сипаттаныз 

2. 

 

Кездейсоқ кіруге рұқсат  әдістерінің негіздерің  сипаттаныз 



3. 

 

ETHERNET кадр структурасы. Оның өрістерінің тағайындауы. 



4. 

 

Коллизия дегеніміз не? Оның болуының себептері. 



5. 

 

Каналдың басып алуының негізгі әдістерін айтыныз 



6. 

 

ЛВС кездейсоқ кіруге рұқсаттің негізгі сипаттамаларын айтыныз.   



 

Ұсынылатын әдебиеттер 

1. 


 

Климанов  А.П.  Методы  разработки  аналитических    моделей  для  анализа  локальных 

вычислительных  сетей,  используемых  в  управлении  технологическими  процессами.  М.: 

МЭИ, 1995. 115с. 

2. 

 

Нанс Б. Программирование в локальных сетях. Пермь:1992.-756c. 



3. 

 

Шварц М. Сети связи: протоколы, моделирование и анализ. Ч 2. М.: Наука., 1992.- 272 



с. 

4. 


 

Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы - 

СПб: Издательство «Питер», 1999. - 672 с. 

 

СДЖ арналған бақылау тапсырмалары  

1. 


 

CSMA/CD моноканалының рұқсат алу әдістері. 

2. 

 

Кездейсоқ рұқсат алу әдісінің негіздерін сипаттанызі 



3. 

 

ETHERNET кадрының құрылымы. Оның өрістерінің тағайындауы. 



4. 

 

коллизия дегеніміз не және одын болуының себептері? 



ЛВС кездейсоқ рұқсат алу әдісінің негізгі сипаттамалары қандай? 

 

№2 зертханалық жұмыс: есептеу желісінде маркерлік әдіспен моноканалға жету 

жергілікті функционалау ерекшеліктерін үйрену 

 

Жұмысты орындау тәртібі 

      Зертханалық  жұмыс  жүргізу  үшін  интегралданған  бағдарламалық  модельдеу 

ортасымен танысу керек.    



 

Есептеменің  мазмұны 

Зерттеудің  шешімін  кесте  және  графиктер  түрінде  жасау  керек.Графиктерді  құру  үшін 

таблицалық  процессор EXСEL  қолдануға  болады.  Құжаттаудың    мысалы  7кестеде 

көрсетілген. 

 

Кесте 7 - Зерттеу шешімдерін құжаттау. 



Тәжірибе номері 

1 2 3 4 5         12

Қызмет көрсетудің 

орташа күту уақыты 

 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

Барлық абоненттердің 



суммалық интенсивтілігі 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

Бақылау сұрақтары: 

1.

 

Маркерді беру желісінде моноканалға жету әдісіне түсінік беріңіз 



2.

 

Желідегі маркерлі әдіспен жету ерекшеліктерін мінездеңіз 



3.

 

Маркердің  ЛВС-те  «шина»  және  «кольцо»  типтерінің  беру  алгоритмі  немен 



ерекшеленеді. 

4.

 



Маркердің бүтіндік бақылау алгоритімін түсіндіріңіз 

5.

 



Маркерлік жету тәсілінің жетістіктері мен кемшіліктерін атаңыз 

6.

 



Маркерлік әдіспен жету приоритетті функциялау ерекшеліктерін көрсетіңіз. 

 

Ұсынылатын әдебиеттер: 

1. 


 

Олифер  В.Г.,  Олифер  Н.А.  Компьютерные  сети.  Принципы,  технологии,  Хаттамаы. 

СПб: Издательство «Питер», 1999. -672с. 

2. 


 

Флинт Д. Локальные сети ЭВМ.  Архитектура, принципы  построения,      реализация. 

М.: Финансы и статистика, 1986,-360 с. 

3. 


 

Блэк Ю. Сети ЭВМ: Хаттамаы, стандарты, интерфейсы. М.: Мир, 1990, -510с.  

4. 

 

 Климанов В.П. Методы разработки аналитических  моделей для анализа локальных 



вычислительных  сетей,  используемых  в  управлении  технологическими  процесссами.  М.: 

МЭИ, 1995, -115с. 

5. 

 

Нанс Б. Программирование в локальных сетях. Пермь:1992.-756c. 



6. 

 

Шварц М. Сети связи: Хаттамаы, моделирование и анализ. Ч 2. М.: Наука, 1992,- 272 



с. 

 

СДЖ арналған бақылау тапсырмалары  



1. Token Ring технология ортасына жету алгоритімін көрсетіңіз 

2.  Маркердің кольцомен максималды жылдамдығының уақыты қалай таңдалады? 

3.Ethernet  немесе Token Ring технологиясын  сіздің  жұмысыныздың  желісінде  қолдану 

таңдауы берілсе, қайсысын таңдар едіңіз? Таңдауыңызды қалай түсіндіре аласыз? 

4.FDDI  және Token Ring технологияларының  ұқсастықтары  мен  айырмашылықтары 

неде ? 

5.FDDI желі элементі қандай қарсытұрақтылықты қамтамасыз етеді? 

 

№3  зертханалық  жұмыс:  жүйеге  резервті  элементтер  еңгізу  кезіндегі  желінің 



сенімділік мінездеме тәртібін зерттеу 

 

Жұмысты орындау тәртібі 

Қарастыруға моноканалмен қосылған екі резервті құрылғы алынған: 

 

Сенімділік мінездеме алгоритімінің бірінші төрт қадамы орындалып анализделген 



Жүйенің белгілі мінездемесі болады: 

 



моноканалдың бірінші және екінші құрылғыларына интенсивті қарсылықтары 

 



бірінші және екінші құрылғыларға интенсивті жай периодты бақылау; 

 



моноканалға және бірінші және екінші құрылғы үшін  интенсивті қайта құру 

 



құрылғының резервті типі (ыстық және салқын) 

 



Салқын резервте құрылғылар арасында ауыстыру интенсивтілігі; 

 



 (бір немесе екі)  жөндеу жүргізу бригадасының саны 

Екі  құрылғы  да  қайта  келе  алмайтын  болып  келеді.  Олардың  жұмысы  үзіліссіз  деп 

есептеледі. 

 

 



 

 

Жүйелік мінездемесі 



Тақырып 

λ 

σ 



μ 

Мәлімет база сервері 0.00004  0.125 

0.5 

Принтер 0.0002 



0.125 

0.5 


Моноканал 0.000008 

⎯ 

0.5 



 

Тапсырма:  Ішкі  жүйелерінің  сипаттамаларының  өзгеруі  бойынша    әртүрлі  стадиядағы 

(P

2

, P



3

, P


4

)  жүйелердің ықтималдық графиктерін құрып зерттеуді соңына дейін жеткізу (көз 

жеткізіңіз, яғни P

1

=0):  



Ыстық резервтау кезінде. 

1.

 



θ=0,5 интенсивті ауыстыру салқын резервтау кезінде. 

2.

 



θ=1,0 интенсивті ауыстыру салқын резервтау кезінде. 

3.

 



θ=1,5 интенсивті ауыстыру салқын резервтау кезінде. 

 

Тапсырма варианттары  

№ 

Жөндеу бригадаларының 



саны 

Резервті құрылғылар типі 

Өзгертілетін  параметр 

Екі бригады 



Мәлімет базасының серверлері 

λ



Екі бригады 

Мәлімет базасының серверлері 

λ

1



=

λ



Екі бригады 

Мәлімет базасының серверлері 

σ

1



 

Екі бригады 



Мәлімет базасының серверлері 

σ

1



=

σ

2



 

Екі бригады 



Мәлімет базасының серверлері 

μ

1



 

Екі бригады 



Мәлімет базасының серверлері 

μ

1



=

μ

2



 

Екі бригады 



Мәлімет базасының серверлері 

λ

моноканала



 

Екі бригады 



Мәлімет базасының серверлері 

μ

 моноканала



 

Екі бригады 



Принтерлер 

λ



10 

Екі бригады 

Принтерлер 

λ

1



=

λ



11 

Екі бригады 

Принтерлер 

σ

1



 

12 


Екі бригады 

Принтерлер 

σ

1

=



σ

2

 



13 

Екі бригады 

Принтерлер 

μ

1



 

14 


Екі бригады 

Принтерлер 

μ

1

=



μ

2

 



15 

Екі бригады 

Принтерлер 

λ

моноканала



 

16 


Бір бригада 

Принтерлер 

μ

 моноканала



 

17 


Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

λ



18 



Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

λ

1

=



λ

19 



Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

σ

1

 



20 

Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

σ

1



=

σ

2



 

21 


Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

μ

1

 



22 

Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

μ

1



=

μ

2



 

23 


Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

λ

моноканала



 

24 


Бір бригада 

Мәлімет базасының серверлері 

μ

 моноканала



 

25 


Бір бригада 

Принтерлер 

λ



26 



Бір бригада 

Принтерлер 

λ

1

=



λ

27 



Бір  бригада 

Принтерлер 

σ

1

 



28 

Бір бригада 

Принтерлер 

σ

1



=

σ

2



 

29 


Бір бригада 

Принтерлер 

μ

1

 



30 

Бір бригада 

Принтерлер 

μ

1



=

μ

2



 

31 


Бір бригада 

Принтерлер 

λ

моноканала



 

32 


Бір бригада 

Принтерлер 

μ

 моноканала



 

  

Есептеменің  мазмұны 



1.

 

Вариант номері. 



2.

 

Формулаланған тапсырма. 



3.

 

Зерттелген мәндердің өзгертілетін параметрлерінің тізімі. 



4.

 

Кестені 4Х3 графиктерге тәуелді зерттеудің параметрлері. 



 

Бақылау сұрақтары: 

1.

 



Кез келген техникалық жүйеде қолданыс немен анықталады? 

2.

 



Жүйенің толық эффективтілігі қалай анықталады? 

3.

 



Техникалық жүйенің өмірлік фазаларын атаңыз. 

4.

 



Қолданылатын  жүйе  қандай  жағдайда  болуы  мүмкін?  Олардың  физикалық  ойын 

түсіндіріңіз. Осы жағдайлардың арасындағы ауысу қалай аталады? 

5.

 

Қандай бақылау жүйелері бар? 



6.

 

Жүйенің оның жұмысын бақылау жағынан қолданылу сатыларын атаңыз. 



7.

 

Жүйенің жалпы сенімділік мінездемесін қалай түсінуге болады?   



8.

 

η, λ, σ, μ  Интенсивтіліктің физикалық ойын анықтаңыз  



9.

 

Әртүрлі  стадияда  қолданылатын  жүйенің  ықтималдығын  есептеп  табу  формуласын 



жазыңыз. 

10.


 

Тұрақтылық режимде жүйенің дайындық коэффициентіне анықтама беріңіз. 



 

Ұсынылатын әдебиеттер: 

1.  Граф  Ш.,  Гессель  М.  Схемы  поиска  неисправностей.  Перевод  с  немецкого.  Москва, 

Издательство Энергоатомиздат, 1989  

2. Дружинин Г. В. Надежность автоматизированных систем. Издание третье, перерабо-

танное и дополненное. Москва, Издательство «Энергия», 1977  

3. Ю. К. Беляев, В. А. Богатырев, В. В. Болотин и др.; Под ред. И. А. Ушакова. Надеж-

ность технических систем: Справочник. Москва, Издательство Радио и связь, 1985  

 

СДЖ арналған бақылау тапсырмалары  

1. Байланыс желілерінің структурасы және олардың функциялау ерекшеліктері   

2.Желінің сенімді анализдеу тәсілдері  

3. Жүйенің сенімділік сұранысын қамтамасыз ететін әдістері 

 

№4 зертханалық жұмыс: ЛВС және кластердің есептеу мүмкіндіктерін зерттеу 

 

Жұмысты орындау тәртібі 

Бағдарламамен  жұмыс  істеу  үшін  LaboratoryWork_7.exe.  файлын  қосу  керек. 

Қолданушының теориялыық дайындығын тексеру үшін бағдарлама  5 сұраққа жауап беруді 

ұсынады.  Кем  дегенде 3 сұраққа  жауап  беруде  бағдарлама  тағы  да  теориялық  бөліммен 

танысып және өзінің  жұмысын аяқтауды ұсынады. Осыдан кейін қолданушыға қосу кезінде 

тағы 5 сұраққа жауап беруді ұсынады, бірақ алдынғы сұрақтардан өзгеше 3  немесе одан көп 

сұраққа  жауап  берсе,  бағдарлама  қолданушы  зерханалық  жұмыс  жасауға  дайын  деп 

есептейді  және 3 вариант  ұсынады  ары  қарай  жүріс  таңдаумен:  ЛВС  модельдеу  және 



кластерді  қосу  и  кластера,  Запуск  МВС  бөлінген  жадымен  және  МВС  жалпы  жадымен 

қосу. 

 МВС  бөлінген  және  жалпы  жадты  моделінің  жұмыс  процесы  №3  Зертханалық 

жұмыстан  және  Есептеу  жүйелері  және  желілері  курсынан  қарастырылған  модельден 

айырмашылығы жоқ, бірақ қосымша еңгізу параметрі процессордың тактілі жиілігі, ал уақыт 

диаграммасында    уақыт  шешімінде  ғана  емес,  машиналық  тактіде  және  наносекундта.ЛВС 

және    кластер  таңдау  кезінде,қолданушыға  ең  алдымен  келесі  параметрлерді  таңдау 

ұсынылады: 

1.

 



жұмыс станциялары саны(1 ден 1024 ,1 қадаммен); 

2.

 



станцияның  процессорларының  тактілік  жиілігі( 100 ден 2000 Мгц, 50 

қадаммен); 



3.

 

желі  бойынша  мәлімет  берудің  номиналді  жылдамдығы ( 1 ден 125 Мб/сек  



1қадаммен); 

4.

 



станциялардың арақашықтығы (1 ден 2500 м 5 қадаммен); 

5.

 



шыңды таңдау стратегиясы. 

Содан  қолданушы  тапсырма  файлын  таңдау  қажет,  содан  кейін  графтың  суреті  пайда 

болады. 

Ары  қарай  қолданушы  модельдеу  жүйесінің  типін  таңдау  қажет, (ЛВС  және 

кластер)жүйеннің  модельдеу  жұмысын  бастау  үшін  Моделирование  кнопкасын  басуы 

қажет.  Қорытындысында  экранға  жұмыс  уақыты  және  таңдалған тапсырманы  шешу  және 

жүйенің модельдеу коллизия саны жүйемен берілген параметрлермен. 

 

Тапсырма варианттары 



№ 

Жұмыс істейтін 

станциялар саны 

Такттілік 

жиілік 

Мәлімет беру 



жылдамдығы

Станциялар 

ара 

қашықтығы 



жоғарылық таңдау 

стратегиясы 

Тапсырма 

байланысының 

сатысы 

1 1-32, 


саты 2 

100 


болмайды 



Нашар 

 

2 1-32, 



саты 2 

200 


10 


Максималды 

орындау уақыты 

Орташа 

3 1-32, 


саты 2 

300 


10 

20 


Минималды орыдау 

уақыты 


Мықты 

4 1-32, 


саты 2 

400 


20 

30 


Максималды 

тізбектер саны 

Нашар 

 

5 1-32, 



саты 2 

500 


30 

40 


Критикалық жолға 

жату 


Орташа 

6 1-32, 


саты 2 

600 


40 

50 


болмайды 

Мықты 


7 1-32, 

саты 2 


700 

50 


60 

Максималды 

орындау уақыты 

Нашар 


 

8 1-32, 


саты 2 

800 


60 

70 


Минималды орын-

дау уақыты 

Орташа 

9 1-32, 


саты 2 

900 


70 

80 


Максималды 

тізбектер саны 

Мықты 

10 1-32, 



саты 2 

1000 


80 

90 


Критикалық жолға 

жату 


Нашар 

 

 



Есептеменің  мазмұны 

Зерттеу  қорытындыларын  кесте  мен  график  түрінде  құжаттау  қажет.  Кесте  мен 

графиктер  құру  үшін  кестелі  процессор EXСELді  қолдануға  рұқсат  етіледі.Құжаттаудың 

мысалы 7 кестеде көрсетілген. 

 

Кесте 1. Зерттеудің шешімдерін құжаттау мысалдары. 



 

Станциялар саны: 1, локальды желі 

 Тәжірибе номері  

1 2 3 4 5         20

Орташа 

мәні 


коллизия саны 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

моделдеу уақыты, нс 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 Станциялар саны: 1, кластер 

 Тәжірибе номері  

1 2 3 4 5         20

Орташа мәі 

Коллизия саны  

 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



Модельдеу уақыты, 

нс 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

Станциялар саны: 32, жергілікті желі 

 Тәжірибе номері  

1 2 3 4 5         20

орташа 

мәні 


Коллизия саны  

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

модельдеу уақыты, нс 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

Станциялар саны: 32, кластер 

 Тәжірибе номері  

1 2 3 4 5         20

орташа 

мәні 


Коллизия саны  

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

модельдеу уақыты, нс 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

 



 

 

Есептеменің  мазмұны 

Жұмыс станциясынан  ЛВС және кластер санынан модельдеу уақыты (орташа мәні)  мен 

коллизия саны қатынастарын графикке еңгізу. 

 

Бақылау сұрақтары 

1. CSMA/CD моноканалға жету әдісін бейнелеп беріңіз. 

1. 


 

Кездейсоқ жету әдістің ерекшеліктерін мінездеңіз. 

2. 


 

ETHERNET кадрының структурасы. Оның жолдарының атқаратын қызметі. 

3. 


 

Коллизия дегеніміз не? Оның пайда болу себептері. 

4. 


 

ETHERNETте  қолданылатын  алгоритмді  көрсетіңі,коллизия  пайда  болған  кездегі 

моноканалға рұқсат алу  отсрочки доступа  

5. 


 

Белгілі әдістің каналының ерекшеліктерін сипаттау.  

6. 


 

ЛВС кездейсоқ әдістермен негізгі мінездемелерін атаңыз.  

7. 


 

Қарастырылып жатқан әдістің артықшылықтары мен кемшіліктерін атаңыз. 

8. 


 

Кластер деген не? 

9. 


 

Кластерлер типтерін атаңыз. 

10. Кластерлі жүйедегі процессорлар байланысы. 



 

Ұсынылатын әдебиеттер: 

1. В.В.Воеводин, Вл.В.Воеводин - "Параллельные вычисления", издательство "БХВ ", 

2002. 

2. В. Корнеев В. , “Современные микропроцессоры”, издательство “Нолидж”,  2003. 



3.  Э. Таненбаум, “Архитектура компьютера”, СПб, издательство «Питер», 2002. 

4. В.Г.Олифер, Н.А.Олифер Компьютерные сети, издательство “Питер”, 2000. 

5. К. Хамахер, З. Вранешич, С. Заки, Организация ЭВМ. СПб,  издательство «Питер», 

2003 г. 


 

СДЖ арналған бақылау тапсырмалары  

1. SIMD немесе  MIMD қандай жүйеге жатады? 

2. Жалпы шиналы мультипроцессорды қарастырамыз.Егер екі процессор да ауқымды 

жадыға бірдей уақытта  рұқсат алса, не болады ? 

3. Жалпы шинаға п процессор байланыстырылған деп есептейік.. р-ға тең болған кезде 

берілген циклде процессорлердің біреуі шинаны пайдалануға ұмтылады. Оның 

ықтималдылығы қандай: 

1)   бос шиналы(0); 

2)  бір сұраныс орындалады; 

3)  бірнеше сұраныстар орындалады. 

6 Студенттің оқытушымен дербес жұмысының тақырыптамалық жоспары 

СОДЖ тақырыбының атауы 

Сабақтың 

мақсаты 


Сабақты өткізу 

түрі 


Тапсырмвның 

мазмұны 


Ұсынылатын 

әдебиеттер 

1 тақырып. 

Коммутаторлардың 

техникалық жүзеге 

асырылуы және қосымша 

функциялары 

Берілген 

тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


2 тақырып. Желілік 

деңгейдегі хаттамалар 

негізінде желілерді біріктіру 

қағидасы 

Берілген 

тақырып 


бойынша 

білімді 


тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 

3 тақырып. IP желілер-дегі 



адрестеу 

Берілген 

тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


4 тақырып. IP хаттама-сы 

Берілген 

тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


5 тақырып. IP-желілер-дегі 

маршруттау хат-тамалары 

Берілген 

тақырып 


бойынша 

білімді 


тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 

6 тақырып. Маршрут-



тағыштар мен концен-

траттағыштардың не-гізгі 

сипаттамалары 

Берілген 

тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


7 тақырып. Глобалды 

желілір, Негізгі 

түсініктермен ұғымдар 

Берілген 

тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


8 тақырып. Бөлінген 

линиялар негізіндегі 

глобалды желілер 

Берілген 

тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


9 тақырып. Канал 

коммутациясындағы желі 

глобалды желілерде 

негізделген 

Берілген 

тақырып 


бойынша 

білімді 


тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 

10 тақырып. Пакетті 



коммутациялық желісіндегі 

Компьютерлік глобалды 

желі 

Берілген 



тақырып 

бойынша 


білімді 

тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 


11 тақырып. Алыстанған 

рұқсат 


Берілген 

тақырып 


бойынша 

білімді 


тереңдету 

Ауызша сұрау, 

баяндамалар-ды 

талқылау 

Берілген тақырып 

бойынша бақылау 

сұрақтарына жауаптар 

дайындау 

[2,3] 

 

 



7 Межелік бақылау және қорытынды аттестация кезеңінде студенттердің 

білімдерін бақылауға арналған материалдар 

 

7.1 Пән бойынша  жазба жұмыстарының тақырыптамасы 

 

Рефераттар тақырыптамасы 

1.Суперкомпьютерлер. Архитектурасы. Қолдану аймағы 

2. Замандас десктопты процесстердің микроархитектірасының шолуы. 

3. Замандас компьютерлердің суыту жүйесі 

4. Жадты дайындайтын зауод 

5. Intel корпорация. Өткен, қазіргі және болашақ шақтар 

6. (1959-2009) жылдын қатты дискілердің даму индустриясын 

7. Магнитты ленталарда мәліметтерді сақтау технологияларымен құралдарының шолуы 

8. Замандас қатты дискілердің соқтыққа қарсы қорғауының технологиясы  

9. (NRAM, FRAM, MRAM, CRAM және т.б.)  жадттардың жаңа технологиялары  

10. 3D графика (A-Z) замандас технологиялары. 

11. Ойындарда қолданылатын 3D-технологиялар. 

12. Замандас ЖК-монитордың параметірлері. 

13. LEP технологиясы – мониторлар, пластикадан жасалынған.  

14. Денсаулыққа зияндылығы қауіпсіздігі жағынан монитор таңдау. 

15. Жүйенің оптикалық сақтауы : бүгін және ертең. 

16. Офисқа принтер  — таңдау критерилері. 

17. Компьютерлік шығарудың қазіргі тәсілдері. 

18. Сандық камера: анатомия және негізгі   параметрлері. 

19. компьютердің электрқоректенуі (БП, ИБП ). 

20.Ұялы компьютерлер: ноутбуктер және планшетті  компьютерлер. 

21. КПК(PDA). 

22. Периферия компьютерлер(пернетақта, тышқан, трекбол, ойын құрылғылары және 

т.б.) 


23. Модемдер. 

24. ADSL технологиясы . 

25. Bluetooth: технологиясы және оның қолданылуы. 

 

7.2 Өзін-өзі бақылауға  арналған сұрақтар (тест тапсырмалары)   

1.

 

Ғаламшарлық  желілер  локалдықтарға  қарағанда  ерте  пайда  болғанын  немен 



түсіндіруге болады? 

2.

 



Келесі сөйлемдердегі «желі» терминінің қолданылуын түсіндіріңіз: 

o

 



біздің  өнеркәсіптің  желісі  өзінің  құрамына  Ethernet желісін  және Token Ring 

желісін енгізеді; 

o

 



маршруттағыш – ол желілерді жалғайтын құрылғы; 

o

 



Internetке шығу үшін , Internetті берушіден желінің нөмірін алу керек; 

o

 



соңғы кезде IP-желілер кең таралып бара жатыр; 

o

 



корпоративтік желілердің  гетерогендігі желілерді сәйкестендіру мәселесін жиі алға 

қойып отыр. 

3.

 

Желілерде жүзеге асырылған кез келген қосымшаны желілік деп атауға бола ма? 



4.

 

Компьютерлердің  желімен  және  компьютердің  аймақтық  құрылғылармен  қарым-



қатынастарында нендей ортақтық және нендей айырмашылық бар? 

5.

 



Желілік адаптер мен оның драйверінің арасындағы функциялар қалай бөлінген? 

6.

 



«Клиент», «сервер», «редиректор» терминдерінің мағынасын түсіндіріңіз. 

7.

 



Тұтасбайланысты  топологияның,  содай-ақ  жалпы  шина,  жұлдыз,  сақина  тәрізді 

топологиялардың негізгі кемшіліктерін атаңыз. 

8.

 

Жалпы  шина  немесе  жұлдыз  концентратор  негізінде  жасалған Ethernet бірсегментті 



желіде қандай топология бар? 

9.

 



Келесі тұжырымдамалардың қайсысы дұрыс: 

A.

 

байланыс сызықтарын бөлу арнаның өткізгіштігін жоғарылатады; 



B.

 

физикалық  байланыстардың  конфигурациясы  логикалық  байланыстардың    конфигу-



рациясымен бірдей бола алады; 

C.

 



аттарға  рұқсат  беру  қызметінің  басты  міндеті  болып  желілік  аттар  мен  адрестердің 

қолданылуға мүмкіндігін тексеру болып табыладыглавной; 

D.

 

байланыстарды анықтамайтын хаттамалар дейтаграммалық хаттамалар деп аталады. 



1.

 

Коммуникациялық  жабдықтардың  негізгі  типтерінің – қайталағыштардың, 



концентраторлардың,  көпірлердің,  маршруттағыш-тардың  функционалдық  арналымын 

анықтаңыз. 

2.

 

Желінің логикалық құрылымдандыруының физикалықтан айырмашылығы неде? 



3.

 

Егер  желінің  төменде  келтірілген  фрагментідегі  барлық  байланыс  құрылғылары 



концентраторлар болса, онда қандай порттарда кадр пайда болады, егер оны А компьютері В 

компьютеріне жіберсе? С компьютеріне жіберсе ?  D компьютеріне жіберсе? 

 

 

Желі фрагменті 

 

4.



 

Егер  алдыңғы  жаттығулардағы  шартты  өзгертіп,  барлық  байланыс  құрылғылары 

коммутаторлар болса, онда қандай порттарда А компьютерінен В компьютеріне жіберілген 

кадр пайда болады? С компьютеріне ше? D компьютеріне ше? 

5.

 

«Ашық жүйе» дегеніміз не? Жабық жүйелердің мысалдарын келтіріңіз. 



6.

 

«Хаттама» 



және 

«интерфейс» 

терминдерінің 

желідегі 

құрылғылардың 

байланыстарының  көпдеңгейлі  моделіне  қатысты  қолданылуындағы  айырмашылықты 

түсіндіріңіз. 

7.

 



OSI моделі нені стандарттайды? 

8.

 



OSI стегі нені стандарттайды? 

9.

 



Неге OSI моделінде жеті деңгей? 

10.


 

Әрбір  деңгейдің  функцияларының  қысқаша  сипаттамасын  беріңіз  және OSI 

моделінің әрбір деңгейі үшін стандарттық хаттамалардың мысалдарын келтіріңіз. 

11.


 

«Спецификация» және «стандарт» терминдері синонимдар бола ала ма? 

12.

 

Ethernet және Token Ring желілерінің негізгі стандарттарын қандай ұйым жасады? 



13.

 

Төменде  келтірілген  байланыс  хаттамаларының  стандарттық  стектерінің  аттары 



қатарынан  бір  ғана  стекке  қатыстыларының  аттарын  бөліп  көрсетіңіз: TCP/IP, Microsoft

IPX/SPX, Novell, Internet, DoD, NetBIOS/SMB, DECnet. 

14.

 

Қызметтер  деңгейінде  локалдық  желілердің  ғаламшарлықтан  айырмашылығы  не-



де? Көліктік жүйелер деңгейінде ше? 

15.


 

Желі тізбектерінің ең жиі қолданылатын сипаттамаларын атаңыз. 

16.

 

Мультимедиялық трафик үшін не маңыздырақ: сапа ма әлде синхрондылық па? 



17.

 

Аттары ағылшынша жазылған кейбір желілік сипаттамалардың мәнін түсіндіріңіз: 



o

 

availability; 



o

 

fault tolerance; 



o

 

security; 



o

 

extensibility; 



o

 

scalability; 



o

 

transparency. 



7.3 Емтихан билеттері (тестілері) 

Тестілер 

1. КМЖ қолдану аймақтары 

A)  есептеу ресурстарының қолданатын есеп 

B)

 

– Интернете іздеу 



C)- электронды пошта жұмысының қолдауы  

 

2.  КМЖ  жылдамдығы дегеніміз не:  



A) – операцияны бір уақытта орындайтын саны 

B)  - бір уақытта ақпаратты жіберілетін байт саны  

C) – бір уақытта генерацияланатың импульс саны 

 

3. Жүйенің ең жоғарғы өнімділігі ... анықталады  



A) – тест есептерді орындау уақыты 

B) – нақты есептерді шешу уақыты 

C) -  бір процесстін 

ең жоғарғы өнімділігінің жүйе  процесс санынын көбейтіндісі 

 

 

4. КМЖ өнімділік бірлігі:  



A) - Мегагерц 

B)

 



- Flops 

C)

 



- MIPS  

 

6. Флин есептеу жүйесінің архитектура классификациясы ....негізделген.  



A)- ағым түсінігі реттінде (ағам дегеніміз процесстін командаларының немесе 

мәліметтерінің, элементтерінің тізбектенуі)   

B)- есептеу жүйесінің параллель және конвейерлік ақпаратты өндеу мүмкіншіліктерін 

сипаттауы 

 

C)-  (басқару құралдар, арифметико-логическалық құралдар, жад командалары және 



мәлімет жадттары) базисты құралдары негізігнде есептену жүйесінде  

 

7. Флин классификациясында қай архитектурасы қолданылмайды?  



A)- SIND 

B)- MISD 

C)- SIMD 

  

8. NUMA архитектурасының негізгі ерекшесі қандай?   



A)- жадқа бір келікті емес рұқсат бері 

B)- ең  жоғарғы өнімділік 

C)- вектор-конвейерлі процесстерді болуы  

 

9. Есептеу машиналардың қай архитектурасы арзан?  



A)- Кластерлік  жүйелер 

B)- векторлы процессор параллель архитектурасы  

C)- көпшілік-параллель архитектурасы  

 

10. Барлық процессорлар арасында бөлнетін, физикалық нақты жадымен ерекшелетілген 



жүе қалайша аталады? 

A)- SMP 


B)- MPP 

C)- PVP  

 

11. Кэш жады когеренты деп аталды, егер ...  



A)- барлық орталық процессорлар кез келген момент уақытында  айнымалылардың 

бірдей мәндерін алса 

B)- әр процессор мәліметтерді келесі мәліметті өндеп болған соң ғана алады 

C)- олардың көлемдері бірдей болса 

 

12. Кластерлік жүйенің өнімділігінің шамасына әсер тигізетің критикалық параметір ол -   



A)- процессорлардың арағашықтығы 

B)- процессорлардың саны 

C)- процессорлардың тез жұмыс істеуі 

 

13. Кластерлік жүйенің өнімділігін не аңықтайды? 



A)- процессорлардың өз ара байлыныс әдісі 

B)- сонда қолданылатын процессорлардың түрі 

C)- операциялық жүйе 

 

14. Коммуникациялық орта дегеніміз не? 



 A)- сыртқы қондырғылармен, жадпен және процессорлардын өз ара байланысы 

 B) – ақпараттың өндеу процессінің үйымдастыруы 

C) – логикалық және арифметиткалық операцияларды орындайтын құралғылардың 

жиынтығы 

 

15. SCI интерфейсі ол -  



A) – жиілік плата 

B) -  локалды жиіліктін және шинаның комбинациясы 

C) – коммуникациялық  процессор  

 

16. Myrinet  технологиясы … негізделген. 



A)- мәліметтерді конвейрлік өндеуде 

B)- скаляр процессорында 

C) – көп порттты коммутаторларында

  

 



17. Myrinet технологиясы ... құрғанды қолданылады  

A)- кластерлық жүйені  

B)- VP жүйені 

C) - SMP жүйені  

 

18. ... коммуникациялық технологиясында түйіндер сақына арқылы байланысады. 



A)- Myrinet 

B)- Raceway 

C)- SCI

  

 



19. Транспьютер ол -   

A) – кластерлык жүйе  

B) 

- микропроцессор



 

C) – коммуникациялық орта  

 

20. Мәліметтерді ассоциативты өндеу әдісі ол -  



A)

 – іріктеу критерияларына сәйкес келген мәліметтерді ғана өндеу 

B)- барлық мәліметтерді өндеу 

С) – көрсеткіш арқылы мәліметтерге рұксат алу 

 

21. Конвейерлі  технология ол -  



A) – командаларды тізбектей өндеу 

B) – белгілі критерияларға сәйкес келген командаларды өндеу 



C) – бір неше командаларды бір уақытта өндеу 

 

22. Матрица процесстерді үйымдастыру үшін ... болуы тиіс  



A) – бір басқарылатын құрылғымен параллель жұмыс істейтін, процессорлық 

элементтердін көп саны 

B) – тізбектей жұмыс істейтін, процессорлық элементтердін көп саны 

C) – параллель жұмыс істейтін, басқарылатын құрылғының көп саны 

 

23. Биокомпьютинг ол - :  



A) – биологикалық организімде өтетің санды процессьтерді модельдеу 

B) – биоинформатика сұрақтары бойынша мәлімет қорын  құру 

C) -  

биологикалық объектер негізінде есептеу жүйесін құру



 

 

24. Коммуникациялық  процессортер ... арналған:  



A) -  жиіліктің жұмысын оптимизациялауға  

B)- мәліметтерді конвейерлік  өндеуге  

C) – ақпаратты тұрлендіру процессін үйымдастыруға  

 

25. Процессордың мәлімет қоры ... арналған   



А)  - пайдаланушы интерфейстерін құруға  

В) – транзакцияны өткізу үшін 

С) 

– мәлімет қорын басқару үшін 



 

26. Ағымды процессорлар ... архитектурасына жатады:   

A) - SISD 

B) - MIMD 

C) - SIMD

  

 



27. Нейронды процессорлардың негізгі ерекшеліктері ол -   

A) – ақпаратты өндеу принципі 

B) – үлкен такт жиілігі 

C) – когерентнтті  кэш жады болуы  

 

28. Қарапайым коммутаторлардың екі түрлерін айтыныз: 



A) – уақытша  және кеңістік бөлгіш 

B) – параллельді және тізбекті 

C) -  цифрлі  және аналогты 

D) – басқарылатын және басқарылмайтын 

 

29. Уақытша бөлгіш комутатордың  басқа аты қандай? 



A) -  мезонин

 

B) -  шина



 

C) - сақина 

D) - доңғалақ  

 

30. Уақытша бөлгіш комутатордың қандай арбитраж  алгоритімі болмайды? 



A) – статикалық  приоритет 

B) – динамикалық  приоритет 

C) – белгілі уақыт интервалы  

D) – FIFO кезек 

E) 

– ағаш әдісі



  

 

31. 



Кеңістік бөлгіш коммутаторлардың құндылығы не?

 

A) – жоғарғы сенімділік 



B) – баолық құрылғылармен бір уақытта контактта болу мүмкіншілігі  

C)

 



– қарапайым байланысуы 

 

35. SPP1000 жүйенің блок қосуының структурасы қандай? 



A) - сақина (бір өлшемді тор) 

B) – екі өлшемді  тор 

C) - куб 

D) - гиперкуб  

 

36. КМЖ-100 жүйенің структуралық модулін  құрайтын, есептеу түйінінің  матрица 



өлшемі: 

A) - 2 x 2 

B) - 4 x 4 

C) - 8 x 8 

D) - 12 x 12  

 

37. КМЖ-1000 жүйенің структуралық модуль түйінің желіс топологиясы: 



A) - кольцо (одномерный тор) 

A) - сақина (бір өлшемді тор) 

B) – екі өлшемді  тор

 

C) - куб 



D) - гиперкуб  

38. Cray T3E жүйсі ол ... 

A) - Вектор-параллельді жүйе 

B) – Масштабталатын  параллель жүйе 

C) – Кластерлік жүйе  

 

39. Кластер түйіні деп ... айтуға болады. 



A) – жеке процессорды  

B) – локалды жад барпроцессор  

C) – жұмыс станциясы.

 

 



40. Суперкластер SGI Altix 3000 ол -  

A)- глобалды жад бөлінетін  архитектурасында негізделген 

B) – көпшілік параллелизм жүйесі. 

C) – симметриялық мультипроцессорлық жүйе. 

 

41. Silicon Graphics POWER CHALLENGE серверлер ... операциялық жүйесінде жұмыс 



істейді. 

A) - UNIX 

B) -  IRIX 

C) - SOLARIS 

 

42. Бір түрді емес жад жүйелері ол -  



A) - SGI Origin2000 

B) - NEC SX-6i 

C) - Hitachi SR8000 

 

43. Cray T3E-1200 жүйенің ең жоғарғы өндімділігі - 



A) - 800 Гфлоп шамасында 

B) -  1 Тфлоп шамасында 

C) - 2 Тфлоп

 шамасында 

 

44. КМЖ-1000 жүйесінің негізгі есептеу бөлшегі ... тұрады. 



A) – 16 есептеу модулінан. 

B) - 32 


есептеу модулінан

C) - 64 есептеу модулінан. 



 

45. Пакетті өндеу жүйелері ... негізінде құрылған. 

  А) Суперкомпьютер 

 

B) Мэйнфрейм 



 C) 

дербес компьютер 

 

46. Желінің бейнесі ...  



 

А) көптерминалды жүйе 

 B) 

көппроцессорлы жүйе 



 C) 

көп пайдаланушы жүйе 

 

47. Бірінше желілер ... байланыстыратын 



  А) жұмыс станцияларды  

 B) 


Мэйнфреймдарды  

 C) 


Суперкомпьютерлерді 

 

48. Бірінші локалды желісі ... пайда болды 



 

А) 60 годы 20 ғасырдың 60 жылдары 

 B) 

20 


ғасырдың 70 жылдары 

 C) 


20 

ғасырдың 80 жылдары  

 

49.  Есептеу  жүйесінде  қолданылатын  мәліметтердің  екілік  түрді  өндеу  тәсілі ... деп 



аталады.  

  А) Демодуляция 

 B) 

Инфильтрация 



 

C) Модуляция 

 

50. Желілерде физикалық байланысты үйымдастыру әдісі ... деп аталады. 



  А) Топонимика 

 B) 


Топография 

 

C) Топология 



 

51. Желі байланысының физикалық және логикалық конфигурациясы … 

  А) Біріңғай келіседі 

 

B) Келісуі мүмкін 



 C) 

Ешқашан келіспейді 

 

52.  Желі  компьютері  барлық  қалғандарымен  байланысатын,  желінің  физикалық 



байланысын ұйымдастыру тәсілі. 

 

А) Толық байланысты 



 B) 

Жалпы шина 

 C) 

Жұлдызша 



 

53. Кейбір өшіруге мүмкін байланыстар жолымен толықбайланыстан шығатын желінің 

физикалық ұйымдастыру тәсілі қалай аталады

… 

  А) Толық байланысты  



 

B) Жәшікті  

 C) 

Кольцолы 



 

54.  Комьютерлер  бір  коаксальді  кабельге  қосылатын,  желінің  физикалық  байланысын 

ұйымдастыру қалай аталады

… 


 

A)Жалпы шина 

 

B) Жұлдызша  



 C) 

Аралас 


 

55.  Компьютерлердің  жалпы  құрылғыға  жеке  кабель  арқылы  қосылатын, 

желінің 

физикалық байланысын ұйымдастыру қалай аталады

… 

… 

  А) 



Кольцолы

 

 



B) Жұлдызша 

 C) 


Жәшікті 

 

56.  Компьютерлердің  біреуінен  екіншісіне  мәлімет  кольцо  бойынша  берілетін, 



желінің 

физикалық байланысын ұйымдастыру қалай аталады

  

  А) Жұлдызша 



 B) 

Соңғылы 


 

C) Кольцолы 

 

57. Бөлінген байланыс сызықтары желіде топологиямен желі мысалы болады … 



А) Кольцо 

 

B) Жалпы шина 



 C) 

Жұлдызша 

 

58. Бөлінген байланыс сызықтары технологияда қолданылады... 



 

A) Ethernet 

 B) 

Аrcnet 


 C) 

FDDI 


 

59. Төмендегі көрсетілген  жазулардың қандай түрі аппаратты адреске сәйкес келеді... 

 

A) 0081005е24а8 



 B) 

ftp-archl.ucl.ac.uk 

 C) 

192.168.0.1 



 

60. Төмендегі көрсетілген жазулардың қандай түрі символды адреске сәйкес келеді … 

  А) 230.141.111.67 

 B) 


00-1A-4D-25-FF-11 

  C


www.3dnews.ru 

 

60. Төмендегі көрсетілген қандай жазу сандық топқа сәйкес келеді … 



  А) www.4click.kz 

 

B) 112.234.67.1 



 C) 

10000001000000000101111000100010010010101000 

 

61. Жүйедегі физикалық структуралау не үшін қажет…  



  А) Желінің қысқартылған топологиясы  

 

B) Узелдер арасындағы ұзындыққа қойылған шектікті алу 



 C) 

Желінің трафик түрлеріне шектікті алу. 

 

62. Физикалық структуралау үшін қолданылатын жүйедегі құрылғы аталады… 



  А) Коннектор 

 B) 


Маршрутизатор 

 

C) Концентратор 



 

 

 



63. Жүйедегі логикалық структуралау не үшін қажет… 

 

А)  Жүйедегі  әртүрлі  физикалық  сигменттер  арасында  берілетін  трафиктерді  қайта 



бөлу 

 B) 


Желідегі узелдердің санына шектікті алу 

  C)   Желінің өткізгіштігін жоғарылату қабілеттілігі 

 

64. Логикалық структуралау үшін қолданылатын жүйедегі құрылғы аталады… 



  А) Хаб 

 

B) Коммутатор 



 C) 

Дешифратор 

 

65.


    Әртүрлі  узелдерде,  бірақ  бір  сатыда  жататын,  желілік  компоненттер  ауысатын, 

тізбектілігін және форматын анықтайтын нормаланған ережелер қалай аталады. … 

 

A) Хаттама 



 B) 

Интерфейс 

 C) 

Спецификациялау 



 

66.  Көрші  сатыда  хаттама  жасайтын  және  бір  узелде  жататын,  соның  көмегімен 

модульдер арақатынасатын  ереже қалай аталады… 

 A) 


Хаттама 

 

B) Интерфейс 



 C) 

Спецификаттау 

 

67.  Ашық  жүйенің      модельдердегі  арақатынас  абревиатурасы  жүйесінің  астында 



жабылады … 

  А) ISO 

 

B) OSI 


 C) 

SOI 


 

68. Ашық жүйенің   модельдердегі арақатынасы … 

 

А) 7 сатылы 



 B) 

сатылы 



 C) 

сатылы 



 

69. Физикалық саты озады … 

  А)  пакеттермен  

 B) 


кадрлармен 

 C) 


оптикалық және  электрлік дыбыстармен 

 

70. Каналды сатылардың тапсырмасы бола алмайды… 



  А)беру ортасына рұксатты тексеру  

 

B) жоғары жатқан сатыдан мәлімет пакеттерін алу



 

 

         C) қателерді табу және түзету механизмдерінің реализациясы 



 

71. Желілі сатыда хаттар қалай аталады… 

  А) пакеттермен 

 B) 


кадрлармен 

 C) 


дейтаграммалармен 

 

72. Хаттама мысалы  транспортты саты хаттамасы болады… 



  А) IP 

 

B) TCP 



 C) 

IPX 


 

73. Танысыру сатысының тапсырмасы болады… 

  А) соңғы машиналармен мәлімет алмасу сеанстарын ұйымдастыру 

 

B) мәліметтерді түрлендірумен қамтамасыз 



 C) 

желіге ұсыныс рұқсаты 

 

74. Қолданбалы саты хаттамалары санына жатпайды… 



  А) FTP 

 B) 


SMTP 

 C) 


SSL 

 

75. Қай саты желіге тәуелді емес… 



  А) 

физикалық

 

 

B) сеансты 



 C) 

желілі 


 

76.  Гобальді Internet  желісінің хаттамасы бола алады… 

 

А) TCP/IP  



 B) 

IPX 


 C) 

NetBIOS 


 

77. Шеттілді қысқартылған WAN қандай мағына береді… 

  А) қалалық желі 

 

B) ауқымды желі 



 C) 

жергілікті желі 

 

78.  Қолданушының  қандай  да  бір  желі  қызметі  арасындағы  сұраныстың  пайда  болу 



интервал уақыты  және осы сұранысқа жауап алу,бұл 

… 

  А) отклик уақыты 



 B) 

кешігу уақыты 

 

C) реакция уақыты  



 

79. Мәлімет көлемі, желімен берілген немесе оның болуы бірлік уақытында бұл

… 

 

А) Өткізгіштік қабілеттілігі 



 B) 

Реакция жылдамдығы 

 C) 

Беру кедергісі 



 

80. Кешігу берілісіне трафиктің мына түрлері сезімтал болады… 

  А) файлдар беру 

 

B) дауыс беру 



 C) 

почта беру 

 

81. availability мағына береді… 



 

А) дайындықтығы 

 B) 

қауіптілігі 



 C) 

сенімділігі 

 

82. Кеңейтілу (extensibility) мағына береді … 



  А) Желі түйіндер санын өсіруге және өте кең шекте байланыстарды созуға мүмкіндік 

береді, мұнда желі өнімі өзгермей қалады. 

 

B)  Желі  элементтеріне  салыстырмалы  (қолданушылар,  компьютерлер,  қосымшалар, 



қызметтер)  қосады,  желі  сигменттерінің  ұзындығын  өсіру  және  қолданылып  жүрген 

аппаратураларды жаңа аппаратураларға ауыстыру  

 C) Қолданушыдан  жүйе  қабілеттілігін  жасыру  және  кейбір  элементтерінің  қарсы 

болуы 


83. Желі элементтерінің негізгі орталықтандырылған мүмкіндіктерін бақылау, олар… 

 

А) Басқарулылығы 



 B) 

 

Администраторлық 



 C) 

Бақылаушылық 

 

84.  Өзіне  әртүрлі  программалық  және  аппаратты  қамтамасыз  етуді  қосу 



мүмкіншілігі,бұл 

 A) 


Әртүрлілік 

 

B) Бірігушілік 



 C) 

Гетерогенттілік 

 

85. Байланыс сызықтарына жатпайды… 



  А) Модем 

 B) 


Біткен мәлімет құрылғылары 

 C) 


мультиплексор 

 

86. Байланыс сызықтары болады… 



  А) суастылы 

 

B) кабельді 



 C) 

жерастылы 

 

87. Аралық аппаратура… 



 

А) Желінің екі абонентінің арасында тұрақты канал құрады 

 

B) Қолданушынының жергілікті желісін компьютермен немесе желі байланысымен  



байланыстырады 

 C)байланыс сызығы бойынша берілетін мәліметтерді жұмыс жасап шығарады  

 

88. 


Байланыс сызықтары болмайды

… 

  А) аналогты B) сандық 



 

C) аралас 

 

89. Аналогты сызықтарда техника қолданылады… 



 

А)жиілікті  мультиплексрлеу 

 

B) амлитудалы мультиплексрлеу 



 C)фазалы мультиплексрлеу 

 

90. Аналогты сызықтарда техника қолданылады … 



А)  каналдарды оздыру мультиплексрлеу  

 B) 


каналдарды уақытша мультиплексрлеу 

 C) 


каналдарды жазықтық мультиплексрлеу  

 

91. Негізгі байланыс сызықтарына жатпайды.. 



  А) амплитудно-жиілік мінездеме 

 B) 


өткізгіштік жолы 

 

C) қорғанышы 



 

92. 


Амплитуда-жиілік мінездеме көрсетеді … 

 

А)  Жиіліктің  беріліс  сигналдарының  барлық  мүмкіндіктерінде  синусоида 



амплитудасының шығыс желісі оның кіріс амплитудасымен салыстырғанда  қалай өшеді 

 

B)  Жиіліктің  беріліс  сигналдарының  барлық  мүмкіндіктерінде  синусоида 



амплитудасының шығыс желісі оның кіріс амплитудасымен салыстырғанда  қалай өседі

 

 



 C)  Жиіліктің  беріліс  сигналдарының  барлық  мүмкіндіктерінде  синусоида 

амплитудасының шығыс желісі оның кіріс амплитудасымен салыстырғанда  қалай өзгереді

 


 

93.  Жолдарды  өткізу  жиіліктің  үздіксіз  диапазоны  болып  табылады,  ол  амплитуданың 

шығыс сигналының кіріс сигналына қатынасын жоғарылатады … 

  А) 1 


 

B)  0.5 


 C) 

0.25 


 

94. Өткізгіштік жолы тәуелді емес… 

  А)  сызықтың  типіне 

 B) 


созылуы 

 

C) берушінің қуатына 



 

95. Егер, желі байланысының мәнді гармоникалары өткізгіштік жолының шекарасынан 

шығып жатса… 

  А) сигналдың жоғалуы  

 B) 

сигнал жоғалмайды  



 C) 

дыбыс кедергіден айырмашылығы болмайды 

 

96. 4 әртүрлі жағдайы бар,дыбыс қанша бірлік ақпарат апара алады,  … 



  А) 4 

 

B) 2 



 C) 

 



97.  Секундына  периодты  сигналды  апарушының  ақпаратты  параметрлерінің  санының 

өзгеруі өлшенеді

 … 

 

А) Бодпен 



 B) 

Герцпен 


 C) 

Битпен 


 

98. Периодты дыбыстарды апарушының жиілігін … 

  А) Желі байланысының өткізгіштік мүмкіндігіне әсер етпейді 

 B) 


Желі байланысының тура пропорционалды өткізгіштік    мүмкіндігінің жоғарылату 

 

C) Желі байланысының өткізгіштік мүмкіндігін жоғарылатады  



 

99. Сызықтардың кедергі тұрақтылығы… 

 

А)  Ішкі  ортада,  сыртқы  өткізгіште  пайда  болатын,  кедергіні  азайтып,  оның 



мүмкіндігін анықтайды  

 B) 


Кабельдердің ішкі көздерге кедергісінің кедергітұрақтылығын анықтайды  

 C) 


мәліметтерді беру биттерінің жоғалмау ықтималдылығы 

 

100. UTP бұл… 



А) Экрандалмаған виталы пара негізіндегі кабель 

B) Экрандалған виталы пара негізіндегі кабель  

 C) 

коаксиальді  кабель 



 

Дұрыс жауаптар кілттері 

Сұрақтың нөмірі 

Дұрыс жауабы (a, b, c, d, e) 

А 



А 

3 C 



4 B 

5 A 


6 A 

7 A 


8 A 

9 A 


10 A 

11 A 


12 A 

13 A 


14 A 

15 B 


16 C 

17 A 


18 C 

19 B 


20 A 

21 C 


22 A 

23 C 


24 A 

25 C 


26 C 

27 A 


28 A 

29 B 


30 E 

31 B 


32 B 

33 C 


34 A 

35 A 


36 B 

37 B 


38 B 

39 C 


40 A 

41 B 


42 A 

43 C 


44 B 

45 B 


46 A 

47 B 


48 A 

49 C 


50 C 

51 B 

52 A 


53 B 

54 A 


55 B 

56 C 


57 B 

58 A 


59 A 

60 C 


61 B 

62 C 


63 A 

64 B 


65 A 

66 B 


67 B 

68 A 


69 C 

70 B 


71 A 

72 B 


73 B 

74 C 


75 B 

76 A 


77 B 

78 C 


79 A 

80 B 


81 A 

82 B 


83 A 

84 B 


85 B 

86 B 


87 A 

88 C 


89 A 

90 B 


91 C 

92 A 


93 B 

94 C 


95 A 

96 B 


97 A 

98 C 


99 A 

100 A 


 

Document Outline

  • 1 дәріс 
  • 2 дәріс
  • 3 дәріс
  • 4 Дәріс
    • 1.1. Есептеуіш жүйелердің эволюциясы
    • 1.2. Есептеуіш желілер – таратқыш жүйелер кезеңі
    • 1.3. Кәсіпорынға желіні қолдану нені береді
    • 2.2. Бірнеше компьютерлерді біріктіру проблемалары
    • 2.3. Ethernet – желі проблемаларын шешетін стандартты мысалдар
    • 2.4. Құрылымдар үлкен желілерді құрал ретінде құру     
    • 2.5. Желілер қызметтері
  • Дәріс 6
    • 1.1. Көпсатылы тәсілдер. Хаттама. Интерфейс. Хаттамалар стегі
    • 2.2. OSI моделі  
    • 1.3 OSI моделінің сатылары                                                                         
      • Физикалық саты
        • 1.4. Коммуникационды хаттамалардың стандартты стегтері 
        • 1.1 Жергілікті және ауқымды желілер
        • 1.2 Қазіргі есептеу желілеріне қойылатын талаптар
  • Тақырып: Байланыс сызықтары
  • Дәріс 9
  • Тақырып: физикалық сатыда дискретті мәліметтер беру тәсілдері
    • 1.1 Аналогты модуляциялау
    • 1.2 Сандық  кодтау
    • 1.3 Логикалық кодтау
    • 1.4. Аналогты дыбыстарды дискретті модуляциялау 
    • 1.5 Асинхронды және синхронды беру 
  • Дәріс 10
  • Тақырып: Каналды сатының мәлімет беру әдістері. Коммутациялау әдістері.
    • 1.1. Каналды сатының мәлімет беру тәсілдері.
    • Асинхронды хаттамалар
    • 1.2 Синхронды таңбалы-ориентирленген және  бит-ориентирленген хаттамалар
    • 1.3 Байланыс орнату арқылы және байланыс орнатусыз беру 
    • 1.4 Қателерді табу және түзету
    • 1.5 Мәліметтерді компрессиялау
    • 1.6 Каналдарды коммутациялау 
    • 1.7 Пакеттерді коммутациялау.Пакеттерді коммутациялау принциптері
      • 1.  SLIP хаттамасы .
      • 2. PPP хаттамасы.
      • 5. АТМ  технологиясы.
        • № 1 зертханалық жұмыс: моноканалға кездейсоқ әдіспен кіруге рұқсат ету үшін функционалды локальді есептеу жүйесінің ерекшеліктерін оқып үйрену
        • №2 зертханалық жұмыс: есептеу желісінде маркерлік әдіспен моноканалға жету жергілікті функционалау ерекшеліктерін үйрену
      • 1. Token Ring технология ортасына жету алгоритімін көрсетіңіз
      • 2.  Маркердің кольцомен максималды жылдамдығының уақыты қалай таңдалады?
      • 1. Байланыс желілерінің структурасы және олардың функциялау ерекшеліктері  
      • 2.Желінің сенімді анализдеу тәсілдері 
      • 1. SIMD немесе  MIMD қандай жүйеге жатады?
      • 2. Жалпы шиналы мультипроцессорды қарастырамыз.Егер екі процессор да ауқымды жадыға бірдей уақытта  рұқсат алса, не болады ?
        • А) Экрандалмаған виталы пара негізіндегі кабель
        • B) Экрандалған виталы пара негізіндегі кабель 


жүктеу 0.59 Mb.

Поделитесь с Вашими друзьями:
1   2   3   4




©emirb.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет